YLITYS X – Veni, vidi, permeavi

Tulin, näin ylitin. Eeppinen kymmenosainen artikkelisarja vesistöjen yli kahlaamisesta on saavuttanut viimeisen osansa.

Terra firma

Jos kaikki on mennyt hyvin – tai vähän kompuroidenkin – terra firma on hyvin kirjaimellisesti viimein saavutettu, mutta kuvaennollisesti ei olla vielä kuivilla. Ennen kuin ylityspaikka voidaan jättää taakse on vielä lämmiteltävä ja valmistauduttava jatkamaan.

Lämmittele

Hypotermia uhkaa. Olet välittömässä hengenvaarassa. Jos kaikki ei mennyt kuin Strömsössä, vesi oli kylmää, ilma on viileä tai tuulee, vaara on vielä suurempi. Adrenaliini voi pitää lämpimänä ja supistuneet pintaverisuonet eristävät jonkin verran pintaa, mutta ruumiin syvälämpö voi huomaamatta olla alentunut, ja vaikutus iskee kun adrenaliinin vaikutus hiipuu. On pari asiaa, jotka pitääkin tehdä välittömästi, mutta tilanteesta riippuen niiden järjestys voi hiukan vaihdella:

 • Lämmitellä.
 • Estää lämmön karkaaminen.

Lämmittelyyn auttaa liike. 10 minuutin reipas kävely – vaikka varvikkaat jalassa – välittömästi ylityksen jälkeen voi pelastaa henkesi. Jos jäät paikalle, kyykkyhypyt ja etunojapunnerrukset rasittavat isoja lihasryhmiä ja tuottavat paljon lämpöä. Rinkka selässä lisää rasitusta. Vältä kuitenkin hikoilua.

Lämmön karkaaminen estetään kuivaamalla iho ja suojaamalla se kylmältä ilmalta, etenkin tuulelta. Kuivaa jalat ja laita kuivat sukat. Housut jalkaan ja takki päälle. Jos tilanne on paha, ryömi makuupussiin tai ainakin kääriydy avaruushuopaan (pepa -folioon).

Jos kaikki vaatteesi ovat märät, ota ne pois ja lämmittele liikkumalla alasti tai shortseissa. Samalla ihosi kuivuu. Muussa tapauksessa tuottamasi lämpö menee vaatteiden kuivaamiseen siinä vaiheessa, kun tarvitsisit sitä itsesi lämmittämiseen . Ala kuivata vaatteita ruumiinlämmöllä vasta, kun olet lämmittänyt oman ruumiisi normaalilämpöön.

Yleisesti ottaen riippuu tilanteesta, mitä vaatteille kannattaa ylityksen jälkeen tehdä. Jos on kylmää ja tuulista, vaatteesi kastuivat läpimäriksi eikä edessä ole ylityksiä aivan lähiaikoina, on luultavasti hyvä ajatus vaihtaa ne. Toisaalta kävellessä vaatteet kuivuvat nopeasti (tai huonossa säässä vaatteet ovat joka tapauksessa märät), joten niiden kastumisesta ei kannata kantaa turhaa murhetta. Suurempi vaara on kylmyys. Jos ylityksiä tulee tiheään, voit harkita vaatteidenvaihtorumban jättämistä väliin. Siihen kuluu äkkiä paljon aikaa ja, jos pysyy liikkeessä, märät vaatteet eivät haittaa pahasti.

Nämä toimenpiteet eivät muuten ole vapaaehtoisia. Jos ylitys oli helppo ja on mukanva lämmin päivä, jalkojen kuivaus ja lämmittely auringossa voi riittää (done that). Jos taas olet puhki tai sataa, on viileää tai tuulista, ne ovat sitä tärkeämpiä. Uupumus altistaa hypotermialle. Syö ja juo jotain, mieluusti lämmintä – tyyppiä välipala ja termos. Leiriytyminen on hyvä vaihtoehto, nuotiokin voi olla paikallaan.

Kenkien kuivaus

Jos päätit ylittää joen saappaat jalassa, ne luultavasti kastuivat läpimäriksi. Märät kengät ovat raskaat, kastelevat jalat ja tuottavat herkästi rakkoja. Hankaluus on siinä, että ne(kin) kuivuvat ruumiinlämmöllä. Kahlaamisen jälkeen kannattaa ensi tilassa järjestää itselleen kuivat jalat.

 • Kuivaa jalat ja kengät pyyhkeellä/säämiskällä tms. mahdollisimman hyvin
 • Laita jalkaan kuiva sukka ja ehjä muovipussi.*
 • Jalka kenkään ja menoksi. Ruumiinlämpö kuivattaa kengät, ja muovipussi estää jalkoja kastumasta.
 • Tätä voi soveltaa monin tavoin. Esimerkiksi villasukka pitää lämpimänä märkänäkin, synteettiset materiaalit taas kuivuvat nopeasti. Vedenpitävät Sealskinz(tm) sukat ovat ihanteelliset.

Tulen käyttäminen kuivaamiseen on vaarallista. Se vahingoittaa helposti kenkiä ja sukat se voi sulattaa, savustaa tai jopa sytyttää. Jos kuitenkin päädyt tähän vaihtoehtoon, pidä ne ainakin kaukana – missä voi sulaa, nahka palaa. Höyryäminen on merkki liiasta kuumuudesta.

Kadonnut rinkka

Jos heivasit rinkkasi ja päästit sen menemään – se on seuraava (ja vasta seuraava!) ongelmasi. Toivottavasti suunnittelit ylityksesi hyvin. Muussa tapauksessa, jos olet yksin keskellä erämaata, olet pulassa.

Jos aiot tulla samaa reittiä takaisin

 • Merkitse ylityspaikka.
 • Arvioi, miten paikka sopii ylitykseen toiseen suuntaan.
 • Katso kelloa, kauanko ylitykseen meni? Sen perusteella voi arvioida paluumatkalla tarvittavaa aikaa.
 • Etsi lähistöltä leiripaikka siltä varalta, että joudut odottamaan parempaa ylitysajankohtaa.
 • Suunnittele vaihtoehtoinen reitti siltä varalta, että palatessa ei pääse yli.

Jälkiviisautta

Kokemukseni mukaan ylivoimaisesti suurin osa ylityksistä on helppoja. Ojan yli hypätessä ei välttämättä edes juolahda mieleen, että se on ylitys. Kokemuksen karttuessa uskaltautuu yli yhä suuremmista joista. Miksi sitten toistelen ylitysten olevan hengenvaarallisia? Tähän on kolme syytä:

 1. Ne ovat hengenvaarallisia,
 2. Jotta ne eivät olisi hengenvaarallisia ja
 3. Jotta me muistaisimme niiden olevan hengenvaarallisia.

Ensimmäinen syy on itsestäänselvä.

Terve kunnioitus ylityksiä kohtaan toivottavasti rohkaisee meitä suunnittelemaan reittimme ja ylityksemme sekä valmistautumaan niihin asianmukaisesti. Esimerkiksi Pitsusköngäs on kerrostalon kokoinen vesiputous, ja ylitys sen niskan kohdalta olisi itsemurha. Kilometriä alempana on kuitenkin kahlaamo, josta voi päästä yli nilkkoihin ulottuvassa vedessä. Järkevä reittisuunnitelu vie kahlaamolle, ja saman joen ylitys on muuttuu tappavasta helpohkoksi.

Kolmas syy on muistutus kokeneille vaeltajille – ylimielisyys tappaa. Vaikka ylityksen vaarallisuus on suhteellista ja riippuu myös taidoista ja varusteista, noista taidoista ja varusteista on hyötyä vain, kun niitä käytetään asianmukaisesti ja huolellisesti. Vaaratonta ylitystä ei olekaan. Viisi senttiä vettä riittää hukkumiseen, yksi liukastiminen voi katkaista jalan ja tämä nimenomainen oja ei piittaa pätkääkään kaikista niistä kerroista, jolloin me pääsimme turvallisesti yli.

Toisaalta en ole kirjoittanut näitä varoituksia sitä varten, että jäisit rannalle ruikuttamaan, vaan jotta pääsisit yli – jopa hieman turvallisemmin. Kun on tietoinen riskeistä, niitä on helpompi hallita. Olen pyrkinyt esittelemään hyviä käytäntöjä ja perustelemaan ne. Valmiita patenttiratkaisuja kahlauksiin ei ole, vaan joka tilanteessa on pakko tehdä oma suunnitelmansa.

Lopuksi muistutan vielä kolmesta kultaisesta säännöstä:

 1. ÄLÄ OTA TURHIA RISKEJÄ!
 2. TEE VAIN SE, MITÄ OIKEASTI USKALLAT!
 3. SÄILYTÄ TASAPAINOSI!

Jos et mitään muuta muista vesistöjen ylityksistä, niin muista nämä kolme. Ja jos kaikki ei mene kuin Strömsössä, muista vielä yksi sääntö:

PYSY RAUHALLISENA!

Nämä neuvot saattavat auttaa yli jo vähän leveämmästäkin joesta. Yli vaan!

Osallistu keskusteluun