YLITYS I – Samaan jokeen ei voi astua kahta kertaa

Ensimmäinen ”oikea” ylitykseni oli polulla, joka ylitti 5 metriä leveän joen kivikossa. Ihmettelin ainakin varttitunnin, ennen kuin hypin yli kiviä pitkin. Niillä taidoilla ei paljon jokia ylitelty. Sittemmin olen kävellyt läpi puolet isommista joista uhraamatta asialle kahta ajatusta. Mutta aina ainakin yhden.

Vesistöjen ylitys kuuluu kirkkaasti yksinvaeltajan vaarojen top kolmoseen. (Kaksi muuta ovat typeryys ja hypotermia.) Olen oppinut, että tärkeintä ei ole se, mitä liikkuu joen rantojen välissä, vaan se, mitä liikkuu omassa korvavälissä.

Mitä ylityksiin tulee, pelko on ystäväsi. Terveellisin tapa lähestyä asiaa on miettiä vaaroja. Ne tietysti vaihtelevat olosuhteiden mukaan, mutta tässä tavallisimmat:

  • Hukkuminen
  • Loukkaantuminen
  • Hypotermia
  • Varusteiden menettäminen
  • Ajautuminen alavirtaan

Neljä viimemainittua eivät välttämättä ole sen terveellisempiä kuin ensimmäinenkään.

Turvallisinta on pysyä mahdollisimman kuivana. Tehokain tapa siihen on huolellinen reittisuunnitelu, mihin tarvitaan karttaa. Toisaalta käytännön kokemusta ei korvaa mikään. Huolellinen valmistelu paikan päällä saattaa pelastaa ainoan henkesi. Eikä mikään tietenkään voita tervettä varovaisuutta.

Kaikkiin ylityksiin pätee kolme kultaista sääntöä:

  1. ÄLÄ OTA TURHIA RISKEJÄ!
  2. TEE VAIN SE, MITÄ OIKEASTI USKALLAT!
  3. SÄILYTÄ TASAPAINOSI!

Jos et mitään muuta muista vesistöjen ylityksistä, niin muista nämä kolme. Uimareissu voi tappaa, tavalla tai toisella.

Yli vaan!

Useimmat joet on kuitenkin mahdollista ylittää, jopa kahlaamalla. Muuten luonnossa liikkuminen olisi aika rajoitunutta. Jos suunnittelet reitin huolellisesti, joen yli voi monasti kävellä vaivautumatta edes kuivattelemaan sen jälkeen. Jos jalat kastuvatkin, ne kuivuvat pian askelmoottorin lämmössä.

Joskus kuitenkin vastaan tulee joki, josta ei pääsekään niin vain yli. Jotkut esittävät ehdottomia rajoja sille, millaisen virran yli on ”liian vaarallinen” kahlata. Vaara on kuitenkin suhteellinen käsite. Jos taitosi, kuntosi tai varusteesi ovat riittämättömät, ylitys, joka olisi jollekulle toiselle helppo, voi olla sinulle hengenvaarallinen. Toisaalta joen ylittämättä jättäminen voi sekin olla vaarallista. Jos takaasi lähestyy metsäpalo, on hyvä, jos sinulla on muitakin vaihtoehtoja kuin ovat kärventyminen, hypotermia ja hukkuminen. Pakon edessä on kahlattu jopa rintaan asti nousevien kymmeniä metrejä leveiden jäätikköjokien läpi. Viime kädessä sinä itse päätät, onko yritys liian vaarallinen. Jos epäilet, se on. Kartuttamalla kokemusta hieman helpommissa ylityksissä ja ottamalla oppia muiden kokemuksista voit omalta kohdaltasi nostaa vaarallisen rajaa.

Ei ole mitään ”oikeaa” tapaa kahlata joen yli. Kaikki ylitykset ovat erilaisia, koska joet, ylityspaikat, ylittäjät, taidot, varusteet ja muut olosuhteet vaihtelevat rajusti. Samaan jokeen ei voi astua kahta kertaa. Mutta teit mitä tahansa, jos pääset toiselle puolelle elossa, ehjänä, kamppeinesi ja suhteellisen lämpimänä, voit katsoa ylityksen onnistuneen. Tyylipisteitä ei jaeta.

Kyseessä on siis tärkeä ja vakava asia, johon ei ole patenttiratkaisuja. Olen koonnut tähän artikkelisarjaan yleistä viisautta, niin omasta kuin muidenkin kokemuksista. Monet neuvot ovat keskenään ristiriitaisia – ne sopivat eri tilanteisiin. Terve järki ja kokemus auttavat soveltamaan niitä.

Tässä sarjassa käsitellään seuraavia aiheita:

YLITYS I – Samaan jokeen ei voi astua kahta kertaa (tämä johdanto)
YLITYS II – Fysiikan lait ovat voimassa
YLITYS III – Ennen lähtöä
YLITYS IV – Tiedustelu
YLITYS V – Suunnitelma
YLITYS VI – Päätös
YLITYS VII – Valmistautuminen
YLITYS VIII – Märkä tie
YLITYS IX – Ei mennyt kuin Strömsössä
YLITYS X – Veni, vidi, permeavi (tulin, näin, ylitin)

Keskityn ylityksiin yksin kahlaamalla. Ylitettäessä vesistöjä ryhmänä voidaan käyttää vielä eräitä muita menetelmiä.

Vielä varoituksen sana. Tärkein apuväline turvalliseen ylitykseen on hyvä kartta. Toiseksi tarvitset tervettä järkeä. Hyvänä kolmosena – mutta ennen kaikkia muita – on kokemus, joka karttuu matkan varrella. Näihin artikkeleihin on koottu vain ”hyvä tietää” -tyyppisiä asioita, jotka voivat hyvin olla virheellisiäkin. Maastossa on tosi kyseessä ja olet vastuussa itse itsestäsi.

Kysyttävää tässä vaiheessa?

Ellei, seuraava osa: Fysiikan lait.

Osallistu keskusteluun